Al 15 jaar heeft de Oude Synagoge een plek van betekenis in Harderwijk. Voor tientallen kwetsbare stadgenoten biedt de Oude Synagoge elke dag de mogelijkheid om even binnen te stappen voor een bakje koffie, een praatje, een luisterend oor, een maaltijd of gewoon even ‘ontsnappen’ aan de eenzaamheid.

Jaarlijks ontvangt het inloophuis zo’n 9.000 bezoekers. Velen daarvan hebben te kampen met problemen op het gebied van financiën, huisvesting, psychische en/of lichamelijke klachten of eenzaamheid.

Een aantal maanden geleden hebben de Oude Synagoge en Stichting Ontmoeting besloten om de krachten van beide organisaties te bundelen. Dat heeft ertoe geleid dat vanaf 2017 De Oude Synagoge hèt gezamenlijke inloophuis voor eenzame en kwetsbare Harderwijkers is. Omdat het pand daardoor intensiever gebruikt gaat worden, werd een renovatieplan opgezet om het inloophuis aan de Jodenkerksteeg weer up to date te maken: stoelen, noodverlichting, camerabewaking, vluchtroutes, brandveiligheid, beamer, schilderwerk, flex-plekken, koffievoorziening. Om dit mogelijk te maken werd een beroep gedaan op een aantal fondsen, waaronder het Burger Weeshuis in Harderwijk. Een deel van de plannen kon inmiddels gerealiseerd worden. ‘Met deze gift kunnen we weer een hele grote stap zetten’, aldus de voorzitter Goos van Steinvoorn. ‘Ik ben er dan ook superblij mee!” De cheque werd afgelopen donderdagavond overhandigd door Wietse Goedhart van het Burger Weeshuis.